Nieuwste Drugs

(50% aanbevolen)

Ben ik verslaafd? Doe de zelftest

Ben ik verslaafd? Doe de zelftest | SolutionS Center

Ben ik verslaafd? De zelftesten van SolutionS helpen u door middel van een aantal simpele vragen vast te stellen of uw gedrag reden is tot zorg.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

SolutionS Verslavingszorg

SolutionS Verslavingszorg en meer

SolutionS is een erkende GGZ-instelling op het gebied van verslavingszorg in Nederland. Wij bieden effectieve behandelingen voor verslaving.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Narconon Europa

Narconon Europa


Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

DeSleutel

De Sleutel - Sinds 1974 ervaring op het terrein van de drugs en verslavingsproblematiek!


Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Hulplijn

hulplijn nl


Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Bouman GGZ

Bouman GGZ - Specialist in behandeling verslaving ľ Zuid Holland- Bouman GGZ

Bouman GGZ is gespecialiseerd in de behandeling van verslaving. Regio Rotterdam, Dordrecht, Zuid-Hollandse eilanden en Nieuwe Waterweg Noord. Bekijk ons aanbod
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Verslaving Noord Nederland

VNN Home

VNN is dÚ specialist op het gebied van verslaving en verslavingszorg in Noord-Nederland. We geven voorlichting, advies, hulp en informatie over alcohol, drugs, gokken en gamen aan jongeren, volwassenen & organisaties.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Novadic Kentron

Home - Novadic-Kentron


Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Drugsinfo

Drugsinfo.nl | Verslaving

De Drugs Infolijn (0900-1995) geeft betrouwbare informatie en adviezen over drugs en druggebruik. Iedereen kan bellen, dag en nacht, 7 dagen per week. De Drugs Infolijn is neutraal. Er wordt dus geen oordeel geveld en geen mening opgedrongen.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Castle Craig

Verslavingszorg & Afkickkliniek | Alcohol & Drugs | Castle Craig

Castle Craig is specialist op het gebied van verslaving. Ambulant & Klinisch. Uitstekende reviews, vergoed door de zorgverzekeraar.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Vincere-GGZ

Vincere-GGZ: Samen uw verslaving de baas

Heeft uw verslaving genoeg ellende veroorzaakt? Bent u klaar om uw leven een positieve draai te geven? Dan bent u bij Vincere-GGZ op de juiste plek.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

180 Graden

180 Graden ľ Afkickkliniek in het buitenland

Wiet


Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Cafe´ne

Cafe´ne of coffe´ne, ook bekend onder de naam the´ne, mathe´ne/mate´ne en guaranine, is een alkalo´de die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, matÚ, guarana en cacaobonen. Cafe´ne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak.

Cafe´ne is ook de opwekkende stof in een aantal frisdranken zoals cola en in de tegenwoordig populaire energiedrankjes. Soms wordt cafe´ne toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol om een mogelijke versterking van het analgetische effect en een verlengde werkingsduur te bekomen. Deze associatie wordt niet aanbevolen als standaard pijnstiller. Cafe´ne heeft ook enige invloed op de stofwisseling. Daarom is cafe´ne een veel gebruikt ingrediŰnt in populaire vetverbranders (fatburners). Cafe´ne heeft adrenerge effecten: het stimuleert het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Vaak gaat het overmatig consumeren van cafe´nehoudende dranken gepaard met een iets vlottere stoelgang dan normaal. Het opwekkende effect van cafe´ne begint meestal binnen een uur na inname en is na ongeveer vijf uren uitgewerkt.
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

Nicotine

Nicotine is een stof die voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana Tabacu). Nicotine werkt op ons zenuwstelsel en is de verslavende stof in tabak. Inademing zorgt voor verschillende effecten waaronder een prettig gevoel. Deze effecten houden 20 minuten aan. Nicotine komt niet alleen voor in tabak, maar in allerlei planten die tot de nachtschadefamilie behoren, zoals ook tomaten, aardappelen, en aubergine. Nicotine komt ook voor in de bladeren van de cocaplant. Nicotine is ÚÚn van de voornaamste oorzaken van de verslavende maar ook verdovende werking van roken. Als het is uitgewerkt ontstaan ontwenningsverschijnselen.

Nicotine behoort tot de alkalo´den, een groep heterocyclische verbindingen waartoe ook genotsmiddelen zoals cafe´ne en coca´ne behoren. Als nicotine in het lichaam terechtkomt, wordt het al snel verspreid door de bloedsomloop. De stof komt hierbij ook in de hersenen terecht. Dit duurt gemiddeld 7 seconden. Nicotine blokkeert tevens het vrijkomen van het hormoon insuline en bij roken wordt het dopamineniveau verhoogd.
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

Poppers

Poppers is een gelige vloeistof die wordt verkocht in kleine flesjes. Vroeger zat het in kleine capsules die als ze werden opengebroken een 'poppend' geluid maakte. Het is brandbaar, verdampt heel snel, irriteert de huid en ruikt zeer sterk, meestal omschreven als een zeer onaangename lucht. Poppers bevatten meestal de stof amylnitriet maar ook wel butylnitriet of isoamyl nitriet.

Amylnitriet werd in 1859 voor het eerst gebruikt in de geneeskunde om hartpijn te bestrijden. oppers werden tot 2001 legaal verkocht, meestal in sexshops maar ook in sommige smartshops. In 2001 heeft het Ministerie van Volksgezondheid bezit en handel in poppers verboden en onder de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening geplaatst. Inhalering geeft na tien seconden en gedurende ÚÚn tot twee minuten een roes. Het middel veroorzaakt een verslapping van de (gladde) spieren en de vaatwanden.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Benzodiazepines

De benzodiazepinen (zoals bijvoorbeeld oxazepam, diazepam en lorazepam) zijn psychotrope middelen die behoren tot de GABA-agonisten en worden vaak minor tranquillizers genoemd. Ze worden in de geneeskunde toegepast om hun sederende (kalmerende, slaapbevorderende) en anxiolytische (gevoelens van angst verminderende) eigenschappen.

De spierverslappende eigenschappen kunnen zowel een doel als een bijwerking zijn. De ontdekking van deze middelen was een medische doorbraak. Met name omdat deze middelen beter worden verdragen, en in overdosering veel veiliger zijn dan de tot dan toe veel gebruikte barbituraten. De effecten van BDZs zijn voor het overgrote deel het gevolg van hun effect op de hersenen. De belangrijkste effecten zijn sedatie, slaapbevordering, vermindering van angst, spierverslapping, geheugenverlies en anti-epileptische eigenschappen. Deze effecten komen tot stand doordat de BDZs op bepaalde receptoren in de hersenen, te weten de GABA-A-receptor aangrijpen.
Lees verder ╗

(60% aanbevolen)

Lachgas

Distikstof(mon)oxide, voorheen stikstofoxidule, triviale naam Lachgas, is een verbinding van stikstof en zuurstof met de formule N2O. Lachgas is een anesthetisch gas, dat wordt gebruikt bij verdovingen, maar het wordt ook gebruikt in motoren om het motorvermogen te verhogen.

Lachgas wordt al ruim 200 jaar in de medische wereld gebruikt. Het kan gebruikt worden voor zowel sedatie als ook voor algehele anesthesie. Behalve slaap (hypnosis) geeft lachgas ook pijnstilling (analgesie). De exacte werking waardoor bij dampvormige anesthetica anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap ook wel narcose of algehele anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie), werkt anxiolytisch (angstverminderend) en een minimale verslapping (spierrelaxatie).

Omdat Lachgas geen verboden middel is het simpelweg te koop in slagroompatronen bij bijvoorbeeld de blokker en op internet in webshops zoals lachgastoko.nl.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Ayahuasca

Ayahuasca is de verzamelnaam voor een groep plantenbrouwsels die MAO-remmers bevattende planten combineren met planten die andere (meestal indole) alkalo´den bevatten. DMT werd voor het eerst in 1931 gesynthetiseerd. In 1946 werd ontdekt dat het ook in planten voorkomt. In de Amazone wordt het al eeuwen gedronken in de vorm ĹAyahuascaĺ of gesnoven als ôYopoĺ. Ayahuasca betekent 'Slingerplant van de ziel'. Indianenvolken uit dit gebied gebruiken het in magisch-religieuze rituelen bij voorspellingen, waarzeggerij en tovenarij, maar ook als traditioneel geneesmiddel speelt het middel een belangrijke rol. Binnen twintig tot zestig minuten worden de eerste effecten gevoeld. Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring van Ayahuasca twee tot zes uur.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Padden (Bufotenine)

Bufotenine of 5-hydroxy-dimethyltryptamine (5-HO-DMT) is een tryptamine met een moleculaire structuur verwant aan de neurotransmitter serotonine. Het is een alkalo´de dat aangetroffen wordt op de huid van sommige padden, in paddenstoelen, grotere plantensoorten en zoogdieren. De naam Bufotenine is afkomstig van het paddengeslacht Bufo, waarvan sommige soorten deze stof afscheiden. Qua structuur lijkt Bufotenine sterk op de hallucinogenen psilocine, DMT en 5-MeO-DMT.

De padden zijn populair onder drugsverslaafden omdat ze zorgen voor een hallucinerende werking als je aan ze likt.ş De stof, het zenuwgif Bufotenine, die de padden afscheiden via hun gifklieren veroorzaakt hallucinaties die wel zeven tot acht uur kunnen duren.ş
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

Rood met witte stippen paddenstoel

De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een opvallende paddenstoel, die algemeen voorkomt in de lage landen. De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen. Het eten ervan kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, maar de ernst hiervan valt meestal mee.

Van het rode vlies op de hoed (het gedeelte van de zwam dat het vergif, muscarine, zou bevatten) zou een vliegendodend middel kunnen worden gemaakt (een mogelijke verklaring van de naam vliegenzwam). Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zouden zijn. De vliegenzwam is minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Men kan hem vers of gedroogd opeten of roken. De hele paddenstoel bevat werkzame stoffen, maar de concentratie daarvan is het hoogst in de rode hoed. In Nederland valt de vliegenzwam onder de werking van de Opiumwet.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Datura

Datura is de botanische naam van een geslacht van planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het geslacht bestaat uit ongeveer een dozijn soorten, die kruidachtig zijn of heesters. De doornappel (Datura stramonium) is in Europa en ook in BelgiŰ en Nederland de meest voorkomende soort.

Als bij zovele nachtschadeachtigen zijn de planten rijk aan alkalo´den: deze komen in alle delen van de planten voor en zijn giftig en gevaarlijk. Alle leden van het geslacht bevatten de anticholinergische alkalo´den hyoscyamine, scopolamine en atropine. De reeds genoemde doornappel werd vanwege zijn gehalte aan alkalo´den gekweekt voor de farmacie. Amerikaanse indianen, en wereldwijde sjamanen, gebruikten planten uit dit geslacht om hallucinaties op te wekken. Het hallucinogene effect wordt veroorzaakt door bovengenoemde anticholinergische stoffen. Experimenteren met deze planten is echter bijzonder gevaarlijk. Het verschil in hoeveelheid benodigd voor het hallucinogene effect en een dodelijke dosis is bijzonder klein
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Iboga´ne

Iboga (tabernanthe iboga), is een struik die groeit in West Centraal Afrika. In de wortels van deze plant zit iboga´ne. De schors van de wortel wordt geraspt en gegeten. Dit gebeurt in Gabon tijdens de ceremonies van de zogenaamde Bwiti religie. Iboga´ne is een hallucinogeen. In de jaren 60 van de vorige eeuw ontdekte men dat iboga´ne een zogenaamde Ĺanti-verslavingswerkingĺ bezat. Bij mensen die verslaafd waren aan opiaten verdwenen na gebruik van iboga´ne niet alleen de ontwenningsverschijnselen maar nam ook het verlangen naar het middel af.

Iboga´ne wordt in het westen niet of nauwelijks als drug gebruikt. Hoge doseringen van de iboga wortel worden gegeten tijdens initiatierituelen. Soms eet men dan dagenlang iboga. Mensen die deelnemen aan deze rituelen ervaren een roes die te vergelijken is met een droom. Ze menen beelden uit hun kinderjaren te zien en krijgen contact met hun voorouders. Ze voelen zich extreem gelukkig of worden overvallen door een enorme angst. De roes gaat gepaard met misselijkheid en braken.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

GHB

4-hydroxybutaanzuur, veelal aangeduid met GHB, is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt, met name in de hersenen. In 1961 werd 4-hydroxybutaanzuur in het laboratorium gesynthetiseerd. In de jaren 60 en '70 stond deze stof vooral in de belangstelling als slaapmiddel en anestheticum. Later werd het middel als drug geclassificeerd. Sinds de jaren 90 wordt GHB voornamelijk gebruikt als partydrug. Het is ook bekend onder namen als: γ-hydroxyboterzuur (ofwel gamma-hydroxyboterzuur, vandaar de afkorting GHB), liquid E, liquid X, everclear en g-riffic.

GHB begint ongeveer 15 tot 30 minuten na inname te werken. Veel mensen krijgen van GHB een rustig, warm gevoel: verdoofd en aangeschoten bij lagere doseringen, en dronken bij hoge doseringen. Voor andere mensen zorgt het voor een opgewekte stemming, zij worden praterig. In de meeste gevallen vermindert het angsten en remmingen. GHB staat bij het grote publiek vooral bekend als een date rape drug. Het middel wordt wel gebruikt om de ander te verdoven en dan te verkrachten. GHB is bij regelmatig gebruik zowel lichamelijk als psychisch ernstig verslavend.
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

Ritalin

Ritalin (BelgiŰ: Rilatine) is een medicijn, maar wordt door sommigen als drug gebruikt. Het middel is bedoeld als medicijn dat artsen en (kinder)psychiaters kunnen voorschrijven na een grondig onderzoek naar ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) of ADD (Attention Deficit Disorder).

Ritalin (Methylfenidaat) is een nuttig middel als men het op de juiste manier gebruikt, dat wil zeggen na de diagnose AD(H)D. Ritalin komt in pilvorm op de markt. Sommige mensen gebruiken Ritalin als een drug door het pilletje te pletten en vervolgens op te snuiven of in te spuiten. Ritalin krijgt hierdoor een met speed vergelijkbaar effect. Door de snelle verwerking van de stof in de hersenen heeft men er op die manier na enige tijd wel meer van nodig om eenzelfde effect te krijgen en wordt men er ook afhankelijk van. De pil bevat stoffen die niet tot nauwelijks in het slijmvlies oplossen. Bij snuiven van een verpulverde ritalin pil beschadig je het neusslijmvlies op een ernstige manier.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Efedrine

L-Efedrine is een sympathicomimeticum; het bootst de werking van het (ortho)sympathische zenuwstelsel na. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat de lichaamsfuncties tijdens gevaar of spanning be´nvloedt; je wordt alerter, klaar voor actie. Efedrine is een stimulerend middel. Het geeft energie en een groter uithoudingsvermogen. Er komt dan ook bij gebruik van efedrine meer noradrenaline en adrenaline vrij in het lichaam. Efedrine dankt zijn naam aan de plant Ephedra (Ephedraceae). De ephedra-plant is een struik waarvan de takjes en blaadjes efedrine bevatten.

De gevoeligheid voor efedrine tussen mensen verschilt behoorlijk. Het kan bij geringe hoeveelheden vervelende verschijnselen oproepen als hartkloppingen, hoofdpijn slapeloosheid en angst. Reden genoeg dus om extra voorzichtig te zijn met de dosis.
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

Coca´ne

Coca´ne is een chemische verbinding die behoort tot de alkalo´den en wordt geŰxtraheerd uit de bladeren van de cocaplant. Coca´ne werd oorspronkelijk gebruikt als geneesmiddel maar wordt tegenwoordig gezien als een zeer verslavende harddrug. Coca´ne valt onder de chemische groep der tropaanalkalo´den. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel en onderdrukt het hongergevoel. Andere benamingen in onder andere straattaal zijn ook wel coke, sos, sosa, sneeuw of wit.

In zuivere vorm heeft coca´ne een sterk stimulerend effect. Coca´ne wordt in het uitgaanscircuit meestal via de neus ge´nhaleerd ('coke snuiven'). Coca´ne wordt ook gebruikt door mensen die een grote prestatie moeten leveren en is een vrij dure drug ('yuppendrug'). Coca´ne versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk in dosis-afhankelijke mate. Tevens zorgt het ervoor dat het hart krachtiger samentrekt. Deze drie factoren leiden er toe dat het hart zwaarder belast wordt. Het eerste uur na coca´negebruik heeft men een 24 maal hoger risico op het krijgen van een hartinfarct, vergeleken met de gemiddelde bevolking.[
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Atropine

Atropine is een stof die voorkomt in plantensoorten als alruin, bilzekruid, doornappel en Wolfkers. Al deze planten bevatten belladona-alkalo´den (zijn plantaardige verbindingen) waaronder atropine. De Wolfkers is een plant die wel 1 meter hoog kan worden. Atropine wordt ook in de farmaceutische industrie geproduceerd. Het is een wit poeder.

Atropine wordt wel eens gebruikt om waarnemingsveranderingen of tripeffecten te krijgen. Vanwege de vele en onaangename bijwerkingen komt gebruik echter slechts zelden voor. Atropine blokkeert de werking van de stof acetylcholine (een neurotransmitter) in het hele lichaam. Daardoor neemt de speeksel- en zweetproductie af en wordt de beweeglijkheid van maag-darmkanaal minder. De pupillen verwijden zich waardoor men geen diepte meer kan zien. Verder neemt bloeddruk en hartslag toe. Ook zie je onrust, agressief gedrag, paniek en verwardheid. Tenslotte kunnen afhankelijk van de dosis waarnemingsveranderingen en echte hallucinaties ontstaan. Atropine begint meestal na 15-30 minuten te werken.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Kratom

Bladeren van Kratom bevatten meer dan 25 alkalo´den, en hiervan is mitragynine de voornaamste. Van nature komt Kratom (Mitragyna speciosa) in regenwouden in Zuid-oost AziŰ voor. Kleinere hoeveelheden Kratom hebben veelal een stimulerende werking. Bij een hogere dosering overheerst de ontspannende en verdovende uitwerking.

Het effect van Kratom is merkbaar in circa 5 tot 10 minuten na inname. Dit effect kan enkele uren aanhouden. De werking is ontspannend en stimulerend tegelijk, dit is een aparte ervaring: Je kan je relaxt, ontspannen en dromerig voelen en evengoed zin hebben om actief te worden of te gaan werken. Bronnen geven aan dat Kratom in lagere dosis stimulerend werkt en in hoge dosering ontspanning geeft. Euforische gevoelens en dromerige staat zijn de belangrijkste effecten. Een hoge Kratom dosering kan mogelijk een lange slaap veroorzaken.
Het effect van de Thaise kratom heeft volgens sommigen minder euforische uitwerking, als je het vergelijkt met de Maleisische en Balinese Kratom.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Methylone

Methylone is een analogon van MDMA (XTC). Het is ook wel bekend onder de naam explosion of bk-MDMA. De chemische naam is 3,4-methyleendioxymethcathinon. Methylone is een stimulans. Het creŰert gevoelens van euforie en energie vergelijkbaar als dat van MDMA (XTC). Chemisch gezien lijkt het daar ook erg op. Methylone werd in 2004 als vloeistof verkocht in smart shops onder de naam Explosion. Het is inmiddels verboden.

Methylone is een XTC vervanger. Methylone is meestal als poeder / kristal verkrijgbaar. Methylone is ook in XTC aangetroffen. Het wordt geslikt of gesnoven. Methylone valt onder de Geneesmiddelenwet. Methylone heeft een remmende werking op de heropname van hersenstoffen als dopamine, serotonine en norepinefrine. Het bevordert ook het vrijkomen van die stoffen. Het is minder sterk dan XTC. De werking en risico┤s van methylone lijken op die van XTC.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

MDEA

MDEA is, net als MDA, een aan MDMA verwante stof. Van MDEA is het oppeppende effect sterker dan het bewustzijnsveranderende effect: MDEA is meer speedy, terwijl MDA ook nog tripeffecten geeft. De werkingsduur van MDEA is korter: 3 tot 5 uur. Het lijkt daardoor meer op speed, dat alleen oppeppend werkt. Vrij snel na inname van MDEA beginnen de kaakspieren zich samen te trekken, de mond wordt droog, de pupillen verwijden zich. Het lijkt alsof het lichaam kouder wordt. Verlangen naar slaap of eten verdwijnt. Bewegingsdrang wordt steeds sterker, de gebruiker wil dansen: dansen en water drinken. Overwegend wordt MDEA als een prettige dansdrug ervaren, desondanks prominent op lijst 1 (harddrugs) van de Nederlandse Opiumwet aanwezig.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

MDA

MDA (3,4-methyleendioxyamfetamine) is een chemische stof met een hallucinogene werking die sterk lijkt op het verwante MDMA (3,4-methyleendioxymethylamfetamine); de werkzame stof in ecstasy. Het werd in 1910 voor het eerst gesynthetiseerd door G. Mannish en W. Jacobson. Rond 1963 dook MDA in de drugscene op omdat het goedkoop en makkelijk verkrijgbaar was. Na inname van een dosis die normaal gesproken tussen de 80 tot 160 mg MDA bevat, treedt er een euforische roes op die meestal zo'n 4 tot 6 uur duurt en vergelijkbaar is met die van ecstacy (MDMA) maar door gebruikers vaak heftiger wordt ervaren: MDA leidt juist meer tot een 'trip'.
Lees verder ╗

(85.7% aanbevolen)

MDMA

De chemische stofnaam MDMA staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine, een organische verbinding. MDMA en de verwante stoffen MDA, MMDA en MDEA zijn, net als lsd, semisynthetische verbindingen. XTC is de straatnaam voor tabletten of poeders die onder meer de stof MDMA bevatten. Deze tabletten bevatten soms ook andere stoffen dan MDMA, bijvoorbeeld mCPP en PMMA. De stof MDMA staat sinds 1988 op Lijst 1 (harddrugs) van de Nederlandse Opiumwet.

MDMA wekt met name gevoelens van empathie op en niet zozeer extase. MDMA zorgt er onder andere voor dat de neurotransmitter serotonine in de hersenen tijdelijk sterk verhoogd wordt afgegeven. Vervolgens vindt er heropname van serotonine plaats, waarvan een deel wordt afgebroken. Als de MDMA nog steeds actief is in het lichaam zal deze serotonine vrij snel opnieuw afgegeven worden. Na MDMA-gebruik is de serotoninevoorraad, opgeslagen in de hersenen, behoorlijk geslonken - bij regelmatig gebruik in korte tijd wordt deze zelfs in haar geheel verbruikt, omdat serotonine niet snel aangemaakt wordt. Men ziet dan ook dat men dan last kan krijgen van depressies na het gebruik van xtc. Daarnaast blokkeert het de heropname van de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. Hierdoor veroorzaakt het een uitermate sterke stemming van vrolijkheid en activiteit. Verder heeft de gebruiker vaak een sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers. MDMA verhoogt het prestatievermogen en het libido. Overdosering kan (in relatief zeldzame gevallen) dodelijk zijn.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

mCCP

mCPP (meta-Chloor-Phenyl-Piperazine) is een stof dat als drug is verkocht maar overwegend negatieve effecten heeft. mCPP komt regelmatig voor in als XTC verkochte pillen. In 2008 raakte de XTC markt verstoort en werd door de testservices in Nederland steeds meer mCPP gevonden. In 2006 zat in 9% van de pillen mCPP, in 2007 in 10%, In 2008 14% en eerste helft van 2009 zat in 22% van de XTC pillen mCPP.

De effecten van mCPP wisselen sterk. Sommigen vinden het vergelijkbaar met XTC. Meestal worden echter negatieve effecten gemeld zoals: misselijkheid, duizeligheid, angsten, paniekaanvallen, hallucinaties, onrust rillingen en hoofdpijn. mCPP verhoogt de serotonine werking in de hersenen. Het heeft echter geen stimulerende werking. De effecten duren 4 tot 8 uur.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

DOB

DOB (4-bromo-2,5-dimethoxyamfetamine) is een synthetisch tripmiddel verwant aan mescaline. Afhankelijk van de dosis kan een trip wel 30 uur duren. Het is verkrijgbaar als fijn, wit kristalachtig poeder, als pil of als papertrip. Meestal staat er een logo op het tablet, maar dat hoeft niet per se. DOB is in 1967 voor het eerst gemaakt door Alexander Shulgin. In 1994 werd DOB voor het eerst gesignaleerd op housepartyĺs waar het verkocht werd als XTC. Het middel is verboden. Zover bekend wordt het middel nu niet of nauwelijks meer gebruikt.

De werking van DOB is enigszins vergelijkbaar met die van 2C-B. Het belangrijkste verschil tussen DOB en 2C-B is dat het bij DOB veel langer duurt voordat het middel gaat werken. Dat kan wel 1 tot 3 uur duren. Het middel werkt ook veel langer door. Fysieke bijwerkingen van DOB zijn (afhankelijk van de dosis) o.a. misselijkheid, trillen, nerveus gevoel, gevoel van spanning in maag en hoofd en spier- en kaakspanning. Door de langzame en de lange werking van DOB is er een risico op overdosering. Overdosering is schadelijk en kan leiden tot vaatverkramping van de slagaders en gangreen (koudvuur).
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

PMA

PMA en PMMA zijn zeer riskante stoffen die in XTC tabletten zijn aangetroffen. De stoffen zijn vrijwel identiek wat betreft chemische structuur en lichamelijke effecten. PMMA (paramethoxymethamfetamine) is een amfetamine-analoog en wordt bijna altijd in combinatie met PMA (paramethoxyamfetamine)1 als XTC verkocht. Er is maar heel weinig informatie beschikbaar over deze middelen.

Gebruikers zijn, voor zover bekend, niet op zoek naar PMA of PMMA. In 2010 / 2011 zijn pillen opgedoken die de levensgevaarlijke stof PMMA bevatte. In 2000/2001 zijn al eens XTC pillen verkocht die PMA bleken te bevatten. Waarschijnlijk hebben producenten bij gebrek aan grondstoffen voor XTC deze pillen op de markt gebracht. De effecten van PMA en PMMA lijken op die van XTC. Maar PMA en PMMA zijn buitengewoon gevaarlijke middelen. Al bij een geringe dosering PMMA kom je in de gevarenzone, van extreme hartkloppingen en een snel stijgende lichaamstemperatuur (oververhitting).
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

PCP

Fencyclidine ( 1-(1-phenylcyclohexyl)piperidine, afgekort PCP) is een hallucinogeen en dissociatief middel. Het wordt ook wel angel dust of hog genoemd. In 1926 werd dit middel voor het eerst ontwikkeld en het werd in de jaren 60 gebruikt als verdovingsmiddel voor zowel mensen als dieren. Dit gebruikt werd snel afgeschaft door de vele bij-effecten. Het heeft een licht psychedelisch effect.

PCP is een tripmiddel. Behalve het gevaar dat PCP voor de gebruiker zelf heeft (onder andere hersenbloeding, nierbeschadiging), kan deze laatste, die vaak parano´de wordt, een groot gevaar betekenen voor zijn omgeving. Gebruik samen met alcohol is zeer riskant. Pure PCP is een wit kristalachtig poeder dat oplosbaar is in zowel water als alcohol, verder heeft PCP een bittere, chemische smaak. Als het geen pure PCP is dan heeft het een geel, bruinachtige kleur en is een kleverige massa. PCP kan gegeten, gerookt, ge´njecteerd of gesnoven worden. De populairste manieren zijn eten en roken. Bij roken wordt er vloeibare PCP op tabak of marihuana sigaretten gespoten.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

2CT7

2C-T-7 is een synthetische verbinding die, net als 2CB, 2C-T-2 en ook XTC, behoren tot de phenethylamines. De bewustzijnsveranderende werking van 2C-T-7 lijkt het meest op die van 2C-T-2, met als belangrijk verschil dat de effecten van 2C-T-2 zoĺn 6 uur kunnen aanhouden en die van 2C-T-7 wel 8 tot 15 uur.
Over 2C-T-7 is weinig bekend, wel over 2C-T-2. Het is een psychedelische stof met twee kanten: een energieke Ĺspeedyĺ kant en een bewustzijnsveranderende Ĺtrippyĺ kant. Het trippy, hallucinerende effect overheerst. In het geval van 2C-T-7 kan het hallucineren soms wel 15 uur duren. De uitvinder van zowel 2C-T-2 en 2C-T-7 is Dr. Alexander Shulgin.

Wiet Links
Lees verder ╗

(83.3% aanbevolen)

2CB

4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine of 2CB is een psychedelische drug. Midden jaren '90 van de 20e eeuw werd deze stof in smartshops verkocht onder de naam Nexus, maar sinds 1997 is het middel verboden in Nederland. Een orale dosis ligt meestal tussen de 12-24 milligram. Het wordt illegaal verkocht in de vorm van een poeder, capsules of kleine pillen. Het is chemisch verwant aan mescaline.

2CB is een tripmiddel. De werking van 2CB is afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid en de dosering. De omgeving waarin je 2CB gebruikt maakt natuurlijk ook uit voor het effect. Bij 2CB zijn de effecten sterk afhankelijk van de dosis. De effecten zijn bij een lage dosis heel anders dan bij een hogere dosis. De effecten ontstaan door de werking van 2CB op de hersenen. 2CB lijkt serotonine, een neurotransmitter, na te bootsen.

Drugs Links
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

DXM

Dextromethorfan (DXM) is de actieve stof in de zonder recept uitsluitend bij een apotheek verkrijgbare hoeststroop tegen prikkelhoest. Het is de rechtsdraaiende enantiomeer van levomethorfan. Vanaf circa 10 maal de aanbevolen dosering kunnen er dissociatieve effecten optreden, en de stof kent dan ook een geschiedenis van misbruik, voornamelijk door jongeren en mensen zoekend naar een legale manier om high te worden. De stof zit in bereidingen die bekend zijn onder de merknamen Bisoltussin (Boehringer Ingelheim), Dampo Bij Droge Hoest (Roche), Darolan Hoestprikkeldempend (Heca), Daromefan (Heca), Rami dextromethorfan (Pfizer).

Effecten zijn uiteenlopend, en worden omschreven als alcoholachtige effecten zonder de mentale 'vertraging' die hierbij op kan treden. Ook is er, vooral bij beginnende gebruikers een gevoel van euforie. Muziek kan buitengewoon mooi klinken, en emoties worden versterkt. Er is een licht gevoel van dissociatie van de buitenwereld, en sommige gebruikers vinden het gemakkelijker over gevoelige onderwerpen te praten.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

DMT

Dimethyltryptamine, ook bekend als DMT is een indoolalkalo´de met een moleculaire structuur verwant aan de neurotransmitter serotonine. DMT heeft psychoactieve eigenschappen en kan worden gerookt, ge´njecteerd of (gecombineerd met stoffen die orale opname mogelijk maken) oraal toegediend worden. DMT behoort tot de hallucinogene en entheogene drugs.

Effecten zijn als die van LSD maar vaak intenser. Omdat pure DMT niet oraal ingenomen kan worden komen de effecten plotseling op en deze kunnen zeer overweldigend zijn. De term 'mindblowing' had voor deze drug uitgevonden kunnen zijn. Gedachten en visioenen komen met grote snelheid langs; evenals het gevoel de tijd te overstijgen en een gevoel dat de dingen hun vorm hebben verloren en zijn omgesmolten in een spel van trillingen. Het kan een effect opleveren van directe transportatie naar een ander universum.

Een ongewone eigenschap van DMT is de snelle aanvang en korte duur van de trip. Binnen vijf minuten na inname worden de pupillen al groter en gaat het hart snel kloppen, is er een hogere bloeddruk meetbaar en aanverwante vegetatieve storingen die doorgaans tijdens de rest van de ervaring blijven duren.
Lees verder ╗

(75% aanbevolen)

5-MeO-DMT

5-MeO-DMT (I5-methoxy-N,N-dimethyltryptamine) is een krachtig psychedelisch tryptamine. Het komt voor in een groot aantal planten, Europese paddenstoelen en paddensoorten en is sterk verwant aan de stof DMT. 5-MeO-DMT kan zowel nasaal worden gebruikt als gerookt worden. Een gerookte dosis 5-MeO-DMT duurt aanzienlijk minder lang dan een nasale dosis. Een gerookte dosis is eigenlijk meteen merkbaar en zit binnen enkele minuten al aan zijn piek, die ook een paar minuten aanhoudt, voordat het effect weer redelijk snel afneemt. De totale ervaring duurt ongeveer een kwartier. Een nasale dosis is meestal pas na enkele minuten merkbaar en zit na een minuut of 10 pas op zijn piek.

Verslavingen
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Spacecake

Spacecake is de benaming voor een cake-achtig baksel waarin (soft)drugs zijn verwerkt. Meestal betreft het marihuana. Er zijn diverse recepten in omloop, onder andere op basis van wietboter, en ook koekjes of brownies waarin drugs zijn verwerkt vallen onder de betekenis. Het woord komt uit het Engels en is een samenstelling van space en cake. 'Space' slaat hierin op het zogeheten spacen of trippen, veroorzaakt door de drugs in de cake.

De beoogde werking van spacecake is een heel sterk stoned of high gevoel. Bij een juiste dosering houdt dat gevoel enkele uren aan. Omdat marihuana net als alcohol emotieversterkend werkt, is het sterk af te raden in een depressieve bui spacecake te nuttigen. Omdat de drogerende bestandsdelen van marihuana, zoals THC, oraal wordt ingenomen, kan het tussen de twintig minuten en 2 uur duren voordat men de effecten begint te voelen. Daarnaast wordt de cake geleidelijk verteerd, waardoor de stonedheid of high rustig begint en langzaam in hevigheid toeneemt.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Hasj

Hasjiesj of hasj is een bewustzijnsveranderend middel dat na en/of tijdens het gebruik ervan verschillende effecten kan hebben. Hasj wordt tot de softdrugs gerekend en is de hars van de Cannabis sativa. De substantie kan variŰren van bijna vloeibaar en olieachtig of kleiachtig tot zeer hard.

Hasjiesj betekent in het Berbers letterlijk drugs. Hasj heeft (net als weed) een tweeledige werking; enerzijds verdovend, anderzijds bewustzijnsveranderend. Men kan er 'stoned' (sloom en verdoofd) van worden of 'high' (men voelt zich minder geremd en de zintuigen lijken scherper te werken, het werkt dan geestverruimend en men heeft een ander besef van de tijd en de dingen om zich heen). Sommige gebruikers voelen zich ontspannen, dit kan zowel als men stoned of high is. Iemand die neerslachtig is en hasj gebruikt kan er nog neerslachtiger van worden. Hasj en weed hebben een tweeledige werking; enerzijds verdovend, anderzijds bewustzijnsveranderend.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Weed

Cannabis (of wiet, van het Engelse weed = 'onkruid') is een bewustzijnsveranderende bloem, die ook een licht verdovende werking kan hebben. Cannabis komt als drug voor in twee vormen, 'wiet' en 'hasjiej'. De bijnaam voor cannabis is marihuana. THC is het belangrijkste werkzame bestanddeel van cannabis. Dit werkt in op de cannabino´dereceptoren in de hersenen (die van nature gevoelig zijn voor een lichaamseigen stof, anandamide, die in veel lagere concentraties vrijkomt). Hierdoor gaat het lichaam ontspannen en treedt een roes op. De meeste cannabino´dereceptoren komen voor in de hersenen maar ook, in grote hoeveelheden, in de lever.

Vooral met de verwerking van cannabis in eetbare producten dient men voorzichtig te zijn, daar het via het spijsverteringskanaal een stuk langer duurt alvorens men iets 'merkt' van de werking. Men eet al snel te veel, met alle gevolgen van dien (misselijkheid, braken, sufheid). Cannabis in eetbare vorm begint vaak pas na circa anderhalf uur te werken. Het kan wel 24 uur duren voordat de effecten verdwenen zijn. Bij het roken is dat zo'n 2 tot 4 uur. Cannabis kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben, het kan paranoia en paniekaanvallen veroorzaken op lange termijn. Cannabis kan stressgevoelens verminderen bij mensen voor wie het uitwerkt als rustgevend middel.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Salvia

Salvia Divinorum is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae of Labiatae). De plant komt in het wild voor in het Mazatec gebergte te Oaxaca, Mexico.

De plant wordt al duizenden jaren bij religieuze rituelen van de Mazatec-indianen door hun sjamanen gekauwd. Door het kauwen ontstaat een langer aanhoudend maar milder effect dan bij het in het westen gebruikelijke roken. Het roken van Salvia-extracten veroorzaakt dissociatie en intense, atypische hallucinaties. Het effect komt snel op in geval van roken, en duurt zo'n 5 tot 10 minuten. De meeste gebruikers beschrijven de ervaring als prettig, soms zelfs spiritueel. Anderen vinden de ervaring daarentegen juist beangstigend en te intens.
Lees verder ╗

(75% aanbevolen)

Ketamine

Ketamine is een synthetisch narcosemiddel. Het wordt in de vorm van injectievloeistof op de markt gebracht als narcosemiddel bij operaties en wordt gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren. Ketamine (Special K, Vitamin K, Keta ) wordt, in veel lagere doseringen, ook gebruikt als recreatieve drug. Als drug is het vooral verkrijgbaar als kristallijn poeder, maar je ziet het ook in vloeibare vorm en (zelden) in pilvorm. Ketamine als drug is een 'dissociatief tripmiddel'. Dissociatie betekent scheiding: het geestelijke bewustzijn wordt van het lichamelijke gescheiden. Een lage gesnoven dosis ketamine geeft een milde, alcoholachtige, dromerige en zweverige roes. Bij hogere doses overheersen de dissociatieve effecten.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

San Pedro-cactus

De San Pedro-cactus (Echinopsis pachanoi, Trichocereus pachanoi) is een cactus uit Zuid-Amerika. Oorspronkelijk stamt de soort uit Ecuador en Peru, waar hij groeit in hoogvlaktes op 2000-3000 m. Deze cactus staat ook wel bekend om zijn entheogene eigenschappen. De cactus bevat namelijk mescaline, een stof die zorgt voor een entheogene ervaring oftewel een 'trip'.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Tripknollen

Tripknollen bevatten dezelfde werkzame stof als paddo's, namelijk psilocine en psilocybine. Tripknollen, ook wel philosopher's stones genoemd, vallen niet onder het paddoverbod. Teelt, bezit en verkoop is toegestaan. Ze bevatten dezelfde werkzame stof als paddo's, namelijk psilocine en psilocybine. Meestal bevatten ze wel minder werkzame stof dan paddo's. De werking is echter vergelijkbaar met die van paddenstoelen. Ook de prijs van tripknollen is ongeveer hetzelfde als de prijs van paddo's. Soms worden deze hallucinogene knollen aangeduid als 'truffels' maar dit is eigenlijk onjuist. De truffel is een niet-hallucinogene, ondergrondse paddenstoel.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Paddo

Paddo is de in de loop van de jaren '90 in Nederland populair geworden verzamelnaam voor de psilocybine en psilocine-houdende paddenstoelsoorten, een groep die vooral bekend is om haar hallucinogene en ook psychedelische werking. Andere, internationaal bekende bijnamen zijn: Psilo, Shroom en Magic Mushroom.

In de jaren 90 kreeg het gebruik van paddo's in Nederland bekendheid, mede door de verkoop in smartshops. De benaming paddo betreft psilocybe paddenstoelen en verwante paddenstoelsoorten: deze soorten bevatten voornamelijk de werkzame bestanddelen psilocybine en psilocine. Verkoop en bezit van paddo's is in Nederland sinds 1 december 2008 verboden. Natuurlijk is de sterkte van het effect afhankelijk van de hoeveelheid ingenomen paddenstoelen. Het effect van gebruik van de verschillende soorten paddo's hangt ook af van de situatie waarin de paddo gebruikt wordt en van de stemming van de tripper. Dit laatste wordt door Timothy Leary set and setting genoemd. Bovendien verschilt de werking per persoon. Waar de ene gebruiker een lekkere rustige trip heeft van de kaalkopjes, kan een ander daar een zware trip van krijgen. Bovendien is het effect op een nuchtere maag sterker.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

LSA

Ergine (lyserginezuuramide, LSA) is een in de natuur voorkomend hallucinogeen dat een sterke chemische gelijkenis vertoont met LSD. Echter, waar LSD synthetisch wordt bereid in een laboratorium, is ergine een stof die aantoonbaar voorkomt in bepaalde planten. Het middel is daarom te gebruiken door de zaden of andere delen van deze planten te consumeren. De resulterende trip heeft bij hoge doses een euforisch en hallucinogeen effect, en veroorzaakt bij lage doses een alcohol-achtige roes. Sommige gebruikers kunnen een paniekreactie ervaren, wat aanleiding kan geven tot een ' bad trip' . Ondanks goede voorzorgsmaatregelen (set, setting en geestelijke gesteldheid van gebruiker) kan het gebruik van LSA bij sommige gebruikers toch tot onprettige ervaringen leiden.
Lees verder ╗

(66.7% aanbevolen)

LSD

Een van de bijzondere eigenschappen van lsd is dat het al bij het innemen van extreem kleine hoeveelheden (25 microgram) een psychoactieve, hallucinogene werking vertoont. Lsd veroorzaakt sterke trips. Gedurende de trips is de gebruiker bij bewustzijn en lichamelijk fit. Lsd veroorzaakt bij de meeste gebruikers sterke visuele hallucinaties, diepe gedachten, de tijdsperceptie verandert en er is sprake van synesthesie (bijvoorbeeld kleuren horen of geluiden zien). Ook is er sprake van een opkomen van vergeten herinneringen of een nieuwe interpretatie van eerdere (levens-)ervaringen.

Lsd wordt in het algemeen als een non-toxische (niet-giftige) stof beschouwd. Voor mensen die er aanleg toe hebben kan de drug aanleiding geven tot psychoses, en ze wordt als gevaarlijk beschouwd voor mensen met psychische klachten zoals depressiviteit of schizofrenie. Een trip kan een zeer intense ervaring zijn, en kan soms gepaard gaan met paniek en angst. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de gebruiker het gevoel heeft het contact met de realiteit te verliezen, of zich probeert te verzetten tegen de invloed van het product en er zich niet met overgave kan aan toevertrouwen. Verslaving aan lsd is van psychosociale aard. Lsd is niet lichamelijk verslavend; er is dus geen ontwenning met fysieke verschijnselen.
Lees verder ╗

(25% aanbevolen)

Hero´ne

Hero´ne, stofnaam diacetylmorfine, is een kleurloos, geurloos, bitter smakend opiaat, bereid uit morfine. De stof komt voor als een wit poeder of bruine, stugge kristallen, die zeer goed oplosbaar zijn in water. Diacetylmorfine werd eind 19e eeuw ontwikkeld door de Duitse geneesmiddelenfabrikant Bayer, die in 1898 de merknaam "Hero´ne" registreerde voor de stof. Inmiddels is de merknaam "Hero´ne" zo ingeburgerd dat het als soortnaam wordt gebruikt.

Hero´ne is een sterk verslavende harddrug. Het werkt sneller dan morfine, daar bij de synthese van hero´ne acetylgroepen aan het morfinemolecuul gekoppeld worden. Hero´ne wordt meestal ingenomen door middel van inhaleren van de damp (chinezen). De hero´ne wordt als poeder op een stukje aluminiumfolie verhit waardoor de hero´ne smelt en daarna in dampvorm overgaat. Die damp wordt vervolgens door een rietje ingeademd. Vroeger werd het ook vaak via een injectie ingenomen, maar mede door de angst voor aids is die groep gebruikers kleiner geworden. Een andere methode is snuiven: het rechtstreeks opsnuiven van de hero´nepoeder door de neus. Een overdosis hero´ne is levensgevaarlijk omdat het de ademhaling onderdrukt.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Aderall

Adderall is een merknaam voor een mengsel van meerdere amfetaminezouten. Adderall werkt door de heropname van dopamine en noradrenaline te blokkeren. Adderall heeft alle met amfetamine geassocieerde nadelen. De bloeddruk wordt verhoogd, wat een grotere kans op beroerten, hartaanvallen en het plotseling dood neervallen met zich meebrengt.

http://house.arenacampus.nl
Lees verder ╗

(65.2% aanbevolen)

4-FMP

4-FMP is een stimulerende drug met empathogene eigenschappen. De geschiedenis als recreatieve drug is kort, en er is daarom slechts weinig bekend over de effecten op lange termijn. Bekend is dat het dezelfde chemische structuur heeft als amfetamine/speed, maar minder bijwerkingen kent. Belangrijkste effecten van 4-FMP zijn dan ook dat het veel energie geeft, stemmingsverbetering, dat je er wakker van blijft en dat het de eetlust verminderd.

afkickkliniek
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Crystal Meth

Methamfetamine, ook bekend als meth, crystal meth, methylamfetamine, N-methylamfetamine, pervertine of desoxyefedrine, is een amfetamine en hoort bij de fenylethylaminefamilie ( N-methyl-Oľfenylisopropylamine). Er zijn verschillende medische toepassingen voor dit middel. Voorbeelden van gebruikers zijn atleten, studenten of (straaljager)piloten, die onder grote druk toch goed willen of moeten presteren.

Het middel is een destructieve en gevaarlijke harddrug, die in de VS zijn intrede deed aan het einde van de jaren 80. Het werd snel populair omdat het middel goedkoop is, relatief simpel te produceren, en het effect sterk is. Chronisch misbruik van methamfetamine heeft een heel sterk effect op het metabolisme in de hersenen, vooral op de pariŰtale schors, de thalamus en het striatum. In de pariŰtale schors wordt een verhoogd metabolisme vastgesteld, terwijl in de thalamus en het striatum het tegendeel te observeren is. Dit werd ook in dierproeven bevestigd waarbij ratten chronisch aan methamfetamine werden blootgesteld. De neurotransmitter dopamine speelt hierbij een belangrijke rol.
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Barbituraten

Barbituraten zijn derivaten van barbituurzuur en hebben als GABA-agonist een sterk dempende werking op het centraal zenuwstelsel, variŰrend met de dosis van lichte sedatie (kalmerend effect) tot een diepe (onomkeerbare) coma en de dood.

Er werden circa 2500 barbituraten ontwikkeld, waarvan ongeveer 50 ooit voor medisch gebruik zijn geregistreerd. Enkele barbituraten zijn (eerst voorgekomen merknaam in Nederland tussen haakjes): amobarbital, brallobarbital (Vesparax in combinatie met hydroxyzine en secobarbital), butalbital, butobarbital (Soneryl), cyclobarbital, fenobarbital (Luminal), methylfenobarbital (Prominal), pentobarbital, secobarbital (Seconal, of Vesparax in combinatie met hydroxyzine en secobarbital) en thiopental, ook wel pentothal genoemd (Nesdonal).
Lees verder ╗

(50% aanbevolen)

Valium

Diazepam (ook bekend onder de merknamen Valium, Stesolid en Diazemuls) is een geneesmiddel behorend tot de groep van de benzodiazepinen. Het geneesmiddel was vooral populair in de jaren zeventig en tachtig. Het werd toen als "ongevaarlijk" kalmerings- en slaapmiddel voorgeschreven. Ook nu wordt het nog op vrij grote schaal gebruikt, hoewel men tegenwoordig terughoudender is met het voorschrijven van deze kalmerende en slaperig makende middelen en als het nodig is liever korter werkende vormen voorschrijft zoals temazepam of oxazepam, gedurende maximaal een week of twee. Diazepam is toxicologisch ongevaarlijk vanwege de grote therapeutische breedte. Dit wil zeggen dat eenmalige grote overdoseringen niet levensbedreigend zijn, het gevaar van afhankelijkheid is echter groot.

De benzodiazepinen (BDZ) zijn psychotrope middelen die behoren tot de GABA-agonisten en worden vaak minor tranquillizers genoemd. Ze worden in de geneeskunde toegepast om hun sederende (kalmerende, slaapbevorderende) en anxiolytische (gevoelens van angst verminderende) eigenschappen. De spierverslappende eigenschappen kunnen zowel een doel als een bijwerking zijn. De ontdekking van deze middelen was een medische doorbraak. Met name omdat deze middelen beter worden verdragen, en in overdosering veel veiliger zijn dan de tot dan toe veel gebruikte barbituraten.
Lees verder ╗

(83.3% aanbevolen)

Alcohol

Alcohol wordt soms de 'nationale drug' genoemd: 'drug' omdat het een duidelijke uitwerking op de psyche (geest) heeft; 'nationaal' omdat het een aanvaard onderdeel van onze cultuur is. Alcohol wordt al erg lang gedronken. Niemand kijkt ervan op als er een glaasje gedronken wordt. Het is in de Westerse maatschappij in bijna alle sociale geledingen geaccepteerd.

Alcohol wordt vaak in verband gebracht met gezelligheid. Dat wordt van kinds af aan al opgeslagen in de hersenen. Dit positieve beeld, dat vaak toeneemt in de tienerjaren, verhult meestal de negatieve kanten zoals agressie, verkeersongelukken, vandalisme en mishandeling onder invloed van alcohol. Hoe meer men drinkt, hoe minder men in staat zal zijn normaal te blijven functioneren. Men gaat zichzelf overschatten en dingen doen, vaak ook in groepsverband, die men nuchter nooit zou doen.

arenacampus
Lees verder ╗